Tatán nem lesz többet tűzijátékozás szilveszterkor

2018. november 18. - Hogyan szeressük jól az állatokat?

tuzijatek.jpg

A Magyar Madártani Egyesület 10 hónapon át dolgozott azért, hogy betiltsák Tatán a tűzijátékozást november 1. és február 28. között, mivel itt található az Öreg-tó, ahol a vadludak nagy számban telelnek át. Szilveszter környékén eddig a ludak 70%-a menekült el innen. Az Öreg-tó 1977 óta helyi jelentőségű természetvédelmi terület, 1989 óta nemzetközi jelentőségű vizes élőhely, 2004 óta pedig Natura 2000 Különleges Madárvédelmi Terület is, ezért egy petíciót készített a Magyar Madártani Egyesület, hogy a téli hónapokban ne lehessen zavarni a vadludakat tűzijátékozással és petárdázással. Az ebből született rendelet tervezetet október 31-én el is fogadták. Innentől a tatai önkormányzat rendeletben tiltja az év végi tűzijátékozást, ami már idén november 24-től hatályba lép.

graylag_geese.jpg

Igaz, hogy elsősorban a vízimadarak miatt született ez a szabályozás, de rengeteg más vadon élő állatot és házi kedvencet is megóv. Akinek van állata, az tudja, hogy milyen szörnyű ez az időszak nekik, és persze a gazdi se tud így felhőtlenül szórakozni.

Más lehetőségek is vannak a látványos ünneplésre, például Olaszországban már létezik csendes tűzijáték, így legalább a hanghatás kizárható, bár a fény még mindig sok állatot megzavarhat, és ugyanúgy szennyezi a levegőt is. Az idei augusztus 20-án, a ceglédiek pedig a lézershow-t választották, de inkább a városban zajló építkezések miatt, amiknél a ponyvák könnyen lángra kaphattak volna a pirotechnikai eszközöktől. Ettől függetlenül nagyon jól döntöttek, még ha ez is nagy fénnyel jár.

A bejegyzés trackback címe:

https://hogyanszeressukjolazallatokat.blog.hu/api/trackback/id/tr1514378872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nniicckk 2018.11.19. 00:10:15

Na elmennek a kurvaanyukba, hogy mar az evi egyszeri semmi tuzijatekot is tiltani akarjak. Nevetseges es undorito mas orszagokban senkinek nem jut eszebe, hogy senkit sem erdeklo hazugsagok miatt korlatozni a tuzijatekokat petardakat.
Hogy lehet Amerikaban Nemtorszagban Kinaban, Indiaban, Japanban, nem zavar senkit, csak kizarolag Magyarorszagon van mindenki beszarva.

Zed is not dead yet 2018.11.19. 02:08:18

OK, a pirománok menjenek és gyújtsák magukra a kérójukat, mikor a szomszédok nincsenek otthon (nniicckk is, persze), a madárvédők pedig jöjjenek el Miskolcra is és tiltassák be itt is, mert pl. a bükki rézfaszú gilingalang a pirotechnika hallatán elhányja magát és ezért képtelen fiókákat nevelni, mert a szájában hordozza a spermáját a párzásig (ami ugye január 2. napja). És ha ez nem volna elég, az összes nempiromán nem paraszt nemsuttyó kibaszottul rühelli a petárdázós és tüzibuzi köcsögöket.

Zed is not dead yet 2018.11.19. 02:09:50

@nniicckk: Pajtikám, húzzál el bátran "másországokba", nyitva van a kapu. Tudom javasolni pl. Szíriát, ott egész évben keményen megy a petárdázás.

n3spr3ss0 2018.11.19. 05:50:13

Szerintem is helyes. Nagyon eldurvult ez a mánia.

bontottcsirke 2018.11.19. 07:19:27

@nniicckk: vagy például te mész el a kurva anyádba, hgy stílusos legyek.

zord íjász · https://zordidok.blog.hu 2018.11.19. 08:36:08

Ezt a vérhibbant tűzijátékozást az egész országban törvény által kéne betiltania az országgyűlésnek. Talán nem kéne megvárni, míg a 3200 település helyi rendeletben próbál meg gátat szabni az emberi ostobaságnak. Kicsit sok meló lenne ezt egyenként végigverni az összes önkormányzaton a polgároknak/civileknek/érdekvédőknek/ember- állat- és környezetédőknek és 2975-re talán meg is valósulna...ha sietnek. De egyébként 4283 január 1. előtt kötve hiszem.

Medgar 2018.11.19. 09:23:45

A viharokat mikor tiltják be?

borso 2018.11.19. 12:11:50

Egy dolgot ilyenkor sokan elfelejtenek, nevezetesen hogy magyarországon a pirotechnikai tevékenységet végző nem kevés pld. családi vállalkozást is kinyírnak ezzel. Szóval OK kutyák, madarak, vadludak megafaszom a fák lélegzése meg már minden, de ezeket a családi vállalkozásokat egyik napról a másikra kinyírni............

Eugene Horse 2018.11.19. 13:41:28

A tűzijáték a világ egyik legprimitívebb szórakozási formája, bumm-durr-vill, jajdejó. Félkegyelműeknek való :)

forradalmar......... 2018.11.19. 20:20:47

@Zed is not dead yet: @Kolompár Magneto: @zord íjász: @Cpeti654321: Mocskos komcsi gecik vagytok !!!

Az 56 -os forradalom leverese utan az oroszok tiltottak be a pirotechnikai, eszkozoket nehogy ellenuk hasznaljak. Es ez azota is hatalyban van a sok barom miatt. Tehat aki tuzijatek ellen van az egy mocskos HAZAARULO, mert a forradalom verbefojtasat unnepli a mai napig.

LúzerMan 2018.11.21. 08:14:53

A döntés a szememben felvilágosult cselekedet.
Ha megerőltetem magam, akkor kényszervedve elviselem a szilveszteri rakétázást. Amit nem viselek el és szerintem nem vagyok kköteles elviselni, hogy másnap a kertem tele van rakéta hulladékkal (fa pálcák, papír, töltet hüvelyek, stb). A sok év alatt egy durragtató sem jött másnap délelőtt, hogy "figyu haver, kicsit rakétáztunk tegnap, engedd meg, hogy összeszedjem az utána keletkezett hulladékot, ami áthullott hozzátok".
Na, ez a baj. Más ökörségét a saját (meg az utca...) területén még valahogy elviselem, de amikor más területét koszolják össze és ott hagyják, az azért már sok.
Nem beszélve, hogy az el nem égett pirotechnikai eszközök kisgyerek kezébe kerülve komoly balesetet okoznak. Sajnos erre senki nem hívja fel a figyelmet, pedig most kell megtenni, amíg józanok az elkövetők.

Eugene Horse 2018.11.21. 14:19:38

@forradalmar.........: te rendesen bepiáztál ombre :))))))

moognico 2018.12.01. 02:10:56

@Zed is not dead yet: Menjél inkább el te a jó kurva anyádba kutyás buzi! Egész évben a ti korcsaitok ugatását hallgatjuk húzzál ki te sziriába a kurva dögöddel!!

És ha ez nem volna elég, az összes nempiromán nem paraszt nemsuttyó kibaszottul rühelli a petárdázós és tüzibuzi köcsögöket. XD Szerintem az ilyen buzi állatvédő sutyókat rühelli mindenki ne egyél húst se kis buzi valószínüleg otthon zabálod a húst állatvédőke ;)

moognico 2018.12.01. 02:15:52

@LúzerMan: Amit nem viselek el és szerintem nem vagyok kköteles elviselni, hogy másnap a kertem tele van rakéta hulladékkal (fa pálcák, papír, töltet hüvelyek, stb). A sok év alatt egy durragtató sem jött másnap délelőtt, hogy "figyu haver, kicsit rakétáztunk tegnap, engedd meg, hogy összeszedjem az utána keletkezett hulladékot, ami áthullott hozzátok"? Nos figyelj ide a kutyáitok után otthagyott szart meg egész évbe basztok összeszedni a város bármely területén ;) Te meg 1 évente be esett papirfecnikért aggódsz! Ami eleve lebomlik!

valahogy elviselem, de amikor más területét koszolják össze és ott hagyják, az azért már sok. ÉN IS ÍGY VAGYOK A KUTYA SZARRAL !

Nem beszélve, hogy az el nem égett pirotechnikai eszközök kisgyerek kezébe kerülve komoly balesetet okoznak. Hidd el hogy a kiszáradt kutya szar is kurva mérgező a gyerekekre nézve :)

moognico 2018.12.01. 02:17:56

@Kolompár Magneto: Cigaretta alkohol mire való szerinted okos gyerek? Pont te vagy a primitív igen primitív gondolkozás modod van hogy te majd megszabod ki mivel szórakozhat!!

moognico 2018.12.01. 02:18:53

@zord íjász: Ezt a vérhibbant tűzijátékozást az egész országban törvény által kéne betiltania az országgyűlésnek.? Rohadt dögeitek egész éves oktalan csaholását szintén és azok szarát is ;)