Hogyan szeressük jól az állatokat?

Kaliforniában nem lehet többé szaporítótelepekről származó állatokat árulni a kereskedésekben.

2019. január 10. - Hogyan szeressük jól az állatokat?

ar-150719838.jpg2019. január elsején lépett érvénybe az AB485 nevű törvénymódosítás, ami megtiltja egész Kaliforniában, hogy állattenyésztő farmokról származó házi kedvenceket áruljanak üzletekben. Ezentúl a kisállat kereskedésekben csak menhelyről vagy örökbefogadó központokból kikerült kutyákat, macskákat és nyulakat lehet eladni.

Az USA-ban tízezernél is több szaporítótelep működik jelenleg. Az ilyen kölyökgyárak nem felelnek meg az előírásoknak az ott fellelhető körülmények miatt, de eddig nagyon lassan haladt a kiürítésük és bezárásuk. Ennek az az oka főként, hogy a tenyésztéshez szükséges papírokat az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium adja ki, de ritkán ellenőrzik a telepeket. Ha pedig kilátogat egy ilyen farmra a hatóság, akkor általában csak kirakatkennelekkel találkozik, a többi szenvedő állatot gondosan elrejtik a tulajok. Sokszor pincékben, pajtákban, napfényt se látva élnek ezek a kölykök és a szüleik. Ketrecekben vagy nagyon kis helyen összezsúfolva, normális étel, víz és orvosi ellátás nélkül telnek a napjaik. Gyakran több betegséggel együtt kerülnek ki innen, amik vagy genetikai eredetűek, vagy a körülményektől alakultak ki, de ezeket általában már csak akkor veszi észre az újdonsült gazdi, amikor hazakerült az állat. Sokan nem tudják, hogy milyen borzalmakat támogattak eddig a kereskedések, ahol mindig csak a tiszta boxokat, cuki kisállatokat láthatták. Az eladók is kedvesek, és biztosítják a vevőt, hogy kivételesen jó tenyésztőtől származnak a kölykök. Ez a vásárlók megtévesztése is.

Mindeközben a menhelyek dugig vannak, sok a kóbor kutya és cica is, rengeteg állat várja az álomgazdit. Körülbelül másfél millió kutyát és macskát altatnak el évente az USA-ban, helyhiány miatt a menhelyeken. Azt remélik a törvénymódosítástól, hogy ez a szám gyorsan csökkeni fog. A pet shopoknak akár 500 dollár pénzbírságot is kell fizetniük, ha kiderül, hogy továbbra is szaporítóktól vásárolnak.

A törvénymódosítás célja a szaporítótelepek felszámolása, és a kóbor állatok számának csökkentése. A magántenyésztők továbbra is működhetnek, akik nem járulnak hozzá az állatok „tömeggyártásához”, hanem valóban megfelelő körülmények között tenyésztik őket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hogyanszeressukjolazallatokat.blog.hu/api/trackback/id/tr7314554948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása