Hogyan szeressük jól az állatokat?

Miért irtják a macskákat Ausztráliában?

2019. július 17. - Hogyan szeressük jól az állatokat?

cat.jpg

Biztos többen is hallottak és olvastak már arról, hogy Ausztráliában irtják a kóbor macskákat, mert veszélyeztetik az őshonos vadállatokat. Négy éve jelentette ki az ausztrál kormány, hogy 2020-ig kétmillió kóbor macskát fognak megölni. Repülőkből kiszórt mérgezett étellel és lőfegyverekkel ritkítják az állományt.  Ez egy nagyon nehéz helyzet, és vegyes érzelmeket vált ki az emberekből. Állatokat kell ölni azért, hogy más állatok élhessenek. Az állatbarátokat és főleg a cicagazdikat még rosszabbul érinti ez a tény. 

De miért fajulhattak idáig a dolgok? Kik tehetnek róla?
Sajnos az a szomorú igazság, hogy az emberek, és azon belül is a macskatartók, de nem feltétlen a jelenlegi gazdik. A legtöbb kóbor macska felmenői az 1700-as évek környékén érkeztek a kontinensre az európai telepesek háziállataiként. Ekkoriban még a gondolat se volt meg, hogy ivartalanítani kéne a házi kedvenceket, és a telken belül tartás is elképzelhetetlen volt. Ausztrália pedig tele van kisemlősökkel, hüllőkkel, madarakkal, bőven volt mit ennie a macskáknak, és nyugodtan tudtak szaporodni.

Napjainkban már mindkét probléma könnyen orvosolható, de sajnos sokan még most sem értik meg, hogy miért fontos az ivartalanítás és a telken belül tartás. A macskagazdik napi szinten vitatkoznak, hogy a kinti vagy a benti cicatartás-e a jobb és, hogy fontos és szükséges dolog-e az ivartalanítás vagy állatkínzás, jogfosztás.

Lássuk a tényeket, és utána mindenki vizsgálja meg a saját nézeteit, gondolja át, hogy mivel tehet a legjobbat a cicájának/cicáinak és a környezetének. 

Mi történhet egy ivaros macskával?
- Elkóborolhat.
- Hím esetében a párzási időszakban összeverekedhet más macskákkal, komoly, akár halálos sérüléseket is szerezhet.
- Nőstény esetében vemhes lesz, és vagy a gazdinak szül pár cicát otthon, akikkel valamit kezdeni kell (jobb esetben megtartani vagy elajándékozni), vagy az utcán szül, ezzel növelve a kóbormacska-állományt.
- A vemhesség és az ellés se veszélytelen, gyakran veszti életét az anya, vagy a kicsik, vagy akár mindannyian.
- Több ivarszervi betegségnek vannak kitéve.

Mi történhet egy ivartalan macskával?
- Nem szaporodhat.

Mit történhet egy utcára is kijáró macskával?
- Elüthetik.
- Megmérgezhetik.
- Ellophatják.
- Bánthatják vagy meg is ölhetik (más állat vagy ember).
- Elkaphat mindenféle betegséget, jó eséllyel gyógyíthatatlan, halálos fertőzést is. (FeLV, FIV, FIP)
- Megölhet más állatokat, védett, ritka fajokat is.
- Magánterület sértést követhet el. (Igen, a szomszédba kakiló cica jogilag magánterületet sért, ami miatt a gazdáját vonhatják felelősségre.)
- Azzal, hogy a gazdi nem biztosítja, hogy ne jusson telken kívülre a macska, szintén jogszabályt sért.

Mi történhet egy szobában/telken belül tartott macskával?
- Biztonságban élhet.

Manapság már nagyon biztonságos, rutinműtét az ivartalanítás, minimális kockázattal. Nem lesz depressziós a cica, ha nem szaporodhat, nem lehet anya vagy apa, és a gazdit se fogja utálni érte.
A szobában és telken belül tartott macskák se unatkoznak, ha megfelelően vannak tartva (lehetőleg nem egyedül, hanem megfelelő társítással), van elég játékuk, mászó- és bújólehetőségük. Az internet nyüzsög a jó ötletektől, szuper kifutókat, játékokat, macskabiztos kerítést lehet házilag, olcsón is készíteni.

Vigyázzunk a cicáinkra és a környezetünkre, döntsünk felelősen!

kerites.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hogyanszeressukjolazallatokat.blog.hu/api/trackback/id/tr6414957906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pic 2019.07.18. 11:46:31

Láttam valahol egy nemzetközi felmérést, aminek az lett az eredménye, hogy a fajkihalásban a házi kedvenc kutyáknak és a macskáknak igen nagy szerepe van...

Arcade Macho 2019.07.18. 14:00:17

ment anno az ajvekolas a Dayka Gabor ut kinyitasanal hogy ott oshonos gyikok vannak
nos ha tokos politikus lett volna ott, akkor begyujtik az osszes tomeggyilkos allatot es likvidaljak

amugy meg a BTK szerint ha az ember elut egy macskat akkor ki kell szallnia es agyon kell verni a macskoszt, ennek ellenere az emberek 99.999 % -a nem tesz eleget az emberi kotelessegenek

advocate1 2019.07.18. 15:21:27

Valahol olvastam, hogy az ausztrálok a vadon élő tevéket is befogják, és eladják Szaúd Arábiának.

laci_52 2019.07.19. 11:09:11

Hogyan lehet telken belül tartani a macskát? A kerítés neki nem akadály.

Hogyan szeressük jól az állatokat? 2019.07.21. 11:11:22

@laci_52: Ha elolvastad a cikket, akkor alul láthattad, hogy van megoldás. Kifutót vagy macskabiztos kerítést könnyen lehet építeni, itt vannak erről részletek: www.tappancs.hu/hirek/hogyan-tartsuk-a-cicankat-a-sajat-telkunkon
süti beállítások módosítása