Hogyan szeressük jól az állatokat?

Hogyan öltözködnek az állatbarátok télen?

2018. november 06. - Hogyan szeressük jól az állatokat?

5566.jpg

Jön a hidegebb idő, mindjárt itt a gyapjúpulcsik, szőrös kapucnik, bojtos sapkák, tollkabátok, bundák ideje, de ezek drágább holmik, mint gondolnánk. A bolti árukon kívül sok-sok ártatlan állat életébe is kerülnek. A többség bele se gondol ebbe, a magát állatszeretőnek tartó emberek jó része is hord alkalmanként ilyen ruhadarabokat. Ha eddig te is közéjük tartoztál, akkor ne ostorozd magad emiatt, a múlton nem lehet változtatni, de azt megteheted, hogy többé nem vásárolsz ilyesmit. Ezekre amúgy sincs már semmi szükségünk, nem vagyunk eszkimók, és rengeteg növényi vagy szintetikus anyag is a rendelkezésünkre áll, amik éppen olyan melegek és divatosak, mint az állati eredetű társaik. A kedvenc pulcsidat se kell kidobni, csak mert gyapjúból van. Amennyiben jó érzéssel tudod továbbra is hordani, akkor használd, azzal már nem segítesz, ha a kukában landol. Viszont ha elkezd benned motoszkálni a gondolat, hogy a pulóvered miatt állatok szenvedtek, esetleg haltak meg, és nem bírod tovább magadon viselni, akkor odaadhatod rászorulóknak, hajléktalanoknak, menhelyeknek, így legalább utólag egy jó célt szolgálhatsz vele.

Azt sokan tudják, hogy a bundával és a tollal mi a baj, milyen körülmények között tartják és ölik meg az állatokat érte, de a többi öltözéknél biztosan felmerült jó pár olvasóban a kétség, például hogy „A kabát kapucniján és a sapka tetején a bojt nem csak műszőr?” vagy „A gyapjúval mi a gond? Azért nem ölik meg a birkát.”

Sajnos rengeteg műszőrként felcímkézett terméken valódi szőr van, gyakran kutya, macska vagy nyúlszőr. Méghozzá azért, mert jóval olcsóbb létminimumon tartani ezeket az állatokat és hazudni egy kicsit a címkén, vállalva ezzel a jogi következményeket, amik sok esetben nincsenek is, mint műszőrt gyártani. Persze van, hogy tényleg műszőr van a termékeken, de nem árt óvatosnak lenni. Ha mindenáron szőrös holmit akarunk vásárolni, akkor fogdossuk meg, általában érezni tapintásra is a különbséget. Biztosra viszont csak az égetős teszttel mehetünk, amit olykor kicsit nehézkes megoldani. Egy szőrszálra van szükség a ruhából, és ezt kint, a szabadban kell meggyújtani öngyújtóval. A szagából és viselkedéséből rögtön kiderül, hogy igazi-e. Ha olyan, mint az égett haj, akkor valódi szőr. Ha égetéskor műanyag szaga van, és kis műanyaggolyócskává olvad, akkor műszőr. Szerintem egyszerűbb alapból nem szőrös holmikat vásárolni, főleg, ha nem szeretnénk reklámozni vele ezt az iparágat.

A gyapjúval is sok probléma van, még ha nem is ölik meg érte azonnal az állatot. Először is nem természetes, hogy ennyi gyapjút növesztenek, ilyennek tenyésztették ki őket. Szaporodni se akarnak ilyen mértékben, mesterségesen termékenyítik meg a nőstényeket, mint a tejiparban a teheneket. A beteg, sérült vagy valamiért gazdaságilag haszontalan egyedeket pedig a vágóhídra küldik. A nyírás se kellemes élmény nekik, mivel nagyon gyorsan kell dolgozniuk a birkanyíróknak, ugyanis ők fejpénzt kapnak a megnyírt juhok után. Ezért gyakran durván bánnak az állatokkal, a lábuknál fogva vonszolják őket, erősen szorítják a fejüket, kapkodnak a nyírás közben, aminek a következtében sok sérülést szenvednek el a birkák. Tudtad, hogy a juhoknak hosszú farka van? Sose láttál még ilyen barit? Azért, mert mindig levágják a farkukat, érzéstelenítés nélkül egy késsel, hogy könnyebb legyen a nyírásuk, ne akadjon bele a nyírógép.
birka.jpg

Minden állati eredetű termékért nagy árat kell fizetni, és ez a vevőnek a lelkét is terheli, nem csak a pénztárcáját. Az öltözködésünkkel is szeressük jól az állatokat! Ma már nagyon sok alternatíva áll rendelkezésünkre, nézzünk szét, tájékozódjunk, és így vásároljunk állatbarát ruhákat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hogyanszeressukjolazallatokat.blog.hu/api/trackback/id/tr214356613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KMJudit · http://multidezoepiteszet.blog.hu 2018.11.06. 20:00:55

ez már az emberiség alja, hogy még a műanyag is drágább, mint az állati szőr... mindig is megvetettem azokat a nőket, akik szeretik a szőrmét.. de jól nézek ki, ha kiderül, h a gagyi primarkos kabim kapucnijának szőrméje nem is mű! azt gondolnám, hogy ha igazi lenne, akkor az az árán is látszana, de hát ki tudja, made in china/bangladesh stb., vagy nyugati cégek is csinálnak ilyet?

Hogyan szeressük jól az állatokat? 2018.11.10. 13:57:41

Főleg az ázsiai országokra jellemező, hogy valódi szőrt adnak el műszőr helyett, de sok nyugati cég náluk gyártatja a termékeit, így ez alapján sose lehet tudni, hogy volt-e arca a szőrmének a kapucninkon. Inkább ne vásároljunk szőrös dolgokat, vagy ha valamiért nincs más választásunk, akkor teszteljük le az égetős módszerrel, amennyiben megoldható. Pl. én most vettem téli kabátot, és alig volt 1-2, ami tetszett is, és nem volt rajta szőr.
süti beállítások módosítása