Hogyan szeressük jól az állatokat?

Márton-nap libamáj nélkül?

2018. november 10. - Hogyan szeressük jól az állatokat?

animal-beak-biology-594111.jpg

Csak azért, mert ünnep van, miért kéne mindig ugyanazokat az ételeket enni ezen a napon? Mert ez a szokás? Szent Márton a legenda szerint egy libaólban próbált meg elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták a hollétét a gágogásukkal. Ez feljogosít arra, hogy libákat kínozzunk és öljünk meg? Ez egy szép hagyomány? Nem hinném.

Hazánkban ilyenkor nagyon megnő az igény a libahúsra és -májra, sőt számos országba is exportálunk. Állítólag ez hungarikum, ezért nem lehet betiltani a libatömést. Meg persze azért se, mert rengeteg pénzt hoz az államnak. Egyáltalán nem érzem magam büszke magyarnak egy ilyen tradíció miatt, sőt nagyon szégyellem, hogy ezt támogatja a kormány, és legfőképp az emberek a vásárlási szokásaikkal.

Semmi baj nincs egy hagyománnyal, amíg nem árt másoknak. Lehet különleges egy-egy nap az évben, amikor kiszakadunk a hétköznapok szürkeségéből. Az se baj, ha ilyenkor szeretünk másmilyen fogásokat tálalni ebédre vagy vacsorára. Ragaszkodhatunk a tradicionális ízekhez is, de mindig van rá mód, hogy úgy együnk egy jót, hogy közben nem ártunk senkinek. Ezért hoztam nektek egy receptet, amihez csak növényi alapanyagok kellenek, és még is nagyon finom, olyan ízű, mint a libamájpástétom. Remélem sokan választjátok inkább ezt Márton-napon.

Ha pedig nincs kedvetek főzőcskézni, kísérletezni, akkor a boltokban is lehet már kapni ehhez hasonló termékeket. Például a Vegabondnak van libazsír jellegű növényi zsírja, ami sok bioboltban és webáruházban megtalálható. A DM-ben lehet vásárolni májkrémízű szendvicskrémet, ami szintén nagyon finom. Sok hasonló késztermék van még, érdemes szétnézni, hogy úgy ehessünk mindenféle finomságot, hogy közben nem bántunk senkit.

zsir.png

A bejegyzés trackback címe:

https://hogyanszeressukjolazallatokat.blog.hu/api/trackback/id/tr4914363537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása