Hogyan szeressük jól az állatokat?

Minden, amit a hörcsögökről tudni kell

2019. december 20. - Hogyan szeressük jól az állatokat?

65124098_2414186948811760_2382767076075896832_o.jpg

Az egyik legnépszerűbb háziállat hazánkban a hörcsög, mégis nagyon kevés gazdi kap megfelelő tájékoztatást a helyes tartásukról. Ezt a hiányosságot szeretném most pótolni, amiben a Hörcsögmentés alapítója, Heni lesz a segítségemre.

Milyen állat a hörcsög? Kiknek ajánlod a tartását?

A hörcsög napjainkban tipikusan a gyerekek első háziállata. A legtöbb gyerek életében eljön az az időszak, amikor szeretne egy saját kiskedvencet, általában kutyát vagy macskát, ám bennük a szülők többnyire csak hosszú időre szóló terhet látnak. Így megszületik az a kompromisszum, hogy vesznek egy hörcsögöt, azt gondolván, hogy kicsi, tehát kis helyen is elfér, olcsó, szinte minden sarki kereskedésben beszerezhető, és nem él sokáig, esélyesen a gyerek úgyis megunja addigra. Ez a hörcsögök veszte. Az igazság az, hogy nem kimondottan egy gyereknek való állatról van szó, hiszen a hörcsögök ideális esetben nappal alszanak, éjszaka aktívak. Többségük akkor kel fel, mikor egy gyerek aludni megy. Ha nappal felébresztik, az a hörcsög számára nagy stressz, sokuk agresszíven is reagálhat rá. A gyerekek általában játszani szeretnének a kisállatukkal, ám a hörcsögök kimondottan játszani nem tudnak, nem kiskutyák, a legtöbb nem szereti azt sem, ha kézbe veszik és babusgatják. Nem mondom, hogy egy gyereknek egyáltalán nem való hörcsög, de mielőtt mellette döntünk, fontos, hogy a gyerekekkel megértessük, hogy egy éjszakai zsákmányállatról van szó. Finoman kell vele bánni, könnyen megijed, el kell fogadni, ha épp nem akar előbújni, ha esetleg csak napi pár percre látjuk, és amikor előjön, akkor is inkább csak nézegetni lehet, ahogy a helyükön vagy a szobában kiengedve, esetleg egy elkerített részen, tesz-vesz. Vannak természetesen kivételek, de semmi sem garantálja, hogy nem fogunk ki éppen egy meglehetősen antiszociális egyedet, amely sosem lesz kimondottan kezes. Az sem jelent garanciát, ha korábbi lakhelyén, illetve kiválasztáskor barátságos volt. Úgy gondolom, minden szülőnek ismernie kell annyira a gyermekét, hogy tudja, elég érett-e a felelősségteljes hörcsögtartáshoz. Sok gyerek számára alkalmas háziállat a hörcsög, sok gyerek számára azonban nem.
Mivel sok esetben a szülő nem is akarja az állatot, csak a gyerek akaratának enged, sajnos sokszor nem tájékozódnak kellőképp a tartásmódot illetően, az első kereskedésben megvesznek mindent és letudják. Ennek a következménye többek között az, hogy a nem megfelelő tartásmód (kis ketrec, ingerszegény lakhely stb.) hatására sok hörcsög feszültté és így akár agresszívvá válhat, illetve unalmassá, hisz nem tud semmi igazán izgalmasat csinálni, jóformán csak enni, aludni, így inaktív, hisz másra nincs is lehetősége. Illetve unalmában elkezdheti rágni a rácsot és egyéb idegesítő, zajos tevékenységekhez folyamodik, az ember számára nyűg lesz, és meg akarnak szabadulni tőle – jobb esetben valamilyen hirdetőfelületen, rosszabb esetben nemes egyszerűséggel utcára dobják.
Ha az emberek kellőképp tájékozódnának, mielőtt belevágnak a hörcsögtartásba, ránk nem is lenne szükség.
Attól, mert a hörcsög kicsi, az igényei még meglehetősen nagyok, az egyik legaktívabb rágcsálófaj, nagy és ingergazdag lakhelyre van szüksége a kiegyensúlyozott élethez, aminek beszerzése nem nevezhető olcsó mulatságnak (kezdő szettre alsóhangon 20.000 forinttal kell számolni), nem beszélve arról, hogyha netán beteg lesz, ugyanúgy szüksége van megfelelő ellátásra, mint bármely más élőlénynek. Hörcsögökhöz csak egyes egzotikus állatokra szakosodott állatorvosok értenek, kik sok esetben az adott ember lakhelyétől csak messze találhatók, és a vizsgálat, kezelés meglehetősen drága lehet.
Összegezve tehát, az vágjon bele a hörcsögtartásba, aki megfelelő tájékozódás után, el tudja fogadni egy hörcsög életritmusát, és van hozzá kellő helye, illetve anyagi háttere.

Milyen hörcsögfajok tarthatóak hazánkban?

Magyarországon jelenleg öt hörcsögfaj tartható legálisan:

  • Szíriai aranyhörcsög
  • Dzsungáriai törpehörcsög
  • Roborovszki törpehörcsög
  • Campbell törpehörcsög
  • Kínai csíkos törpehörcsög

Utóbbi kettő azonban nem kapható, csak külföldön.

Megjegyezném még azt is, hogy valójában dzsungáriai törpehörcsög sincs hazánkban. Az a faj, amit mi a dzsungáriai alatt értünk, valójában hibrid: a dzsungáriai és campbell törpehörcsög keresztezéséből származó állatok. A hibridségnek számos, főleg egészségügyi, negatív hatása van. Fajtiszta dzsungáriai törpehörcsög jelenleg csak külföldön található.

A fenti fajokról ebben az albumban találsz egy-egy rövid tartási útmutatót a kék színű képeken.

Vannak különbségek az igényeik között?

Igen, különösen a törpehörcsögfajok és az aranyhörcsög között.
Az aranyhörcsögök legalább kétszer akkorák, mint a törpék, ennél fogva a felszereléseik és természetesen a helyigényük is nagyobb, valamint az étrendjük is részben eltérő. Míg törpehörcsögök számára a minimális alapterület 3000 cm2 és a minimális kerékátmérő 20 cm, aranyhörcsögöknek minimum 4000 cm2-es területre és legalább 28 cm átmérőjű futókerékre van szükségük, továbbá a házak, alagutak és egyéb felszerelések méretére – különösen a bejáratok átmérőjére – is jobban oda kell figyelni. Számolni kell vele, hogy a nagyobb méretű felszereléseknek az anyagi vonzata is nagyobb, illetve az eleség, alom is gyorsabban fogy. 
A törpe fajokon belül csak kisebb eltérések vannak, például a kínai csíkos törpehörcsög a többi fajjal ellentétben szeret mászni, ezért javasolt a több mászófelület kialakítása, vagy például a roborovszkik sivatagos helyről származnak, emiatt lakhelyük kialakításakor érdemes odafigyelni, hogy jelentősen nagyobb területen legyen fürdőhomok, mint a többi faj esetében, illetve lévén ők a legfélénkebb faj, javasolt jóval több rejtekhely elhelyezése.
Az egyik legfontosabb tudnivaló a tartásukkal kapcsolatban, hogy a campbell törpehörcsögök kivételével minden hörcsög kizárólag csak egyedül tartható, magányos állatfaj! 

Ha hörcsögöt szeretnénk tartani, akkor hol érdemes tájékozódni?

Sajnos a legtöbb ember egy kisállat-kereskedésbe betérve az eladóhoz fordul segítségért – ez a legnagyobb hiba! Sose feledjük, hogy az állatkereskedésekben dolgozó eladók elsődleges feladata az, hogy eladják a termékeiket, függetlenül attól, hogy jó-e az az adott állatfajnak! Ahhoz, hogy valaki itt eladó lehessen, semmiféle állatokra irányuló ismeret nem szükséges.

Sokan az internetről vadásznak össze mindenféle tudnivalót, ám az esetek többségében itt is fals adatokba fut az ember. Manapság bárki készíthet weboldalt, bármit odaírhat. Ráadásul a hörcsögtartás egy egészen új keletű dolog, csupán az elmúlt néhány évtizedben vált népszerű házikedvenccé, és csak az elmúlt néhány évben kezdtek kutatásokat végezni a hörcsög jólétére irányulóan, ezért napjainkban is, akár évről évre részben változnak az információk. A legtöbb hörcsögtartást terjesztő weboldallal vagy irodalommal az a baj, hogy elavultak, a téves információk pedig sokszor végzetes hibákhoz vezetnek. Csak a fejlődéssel lépést tartó, megbízható forrásokból származó helyekről informálódjunk!

Weboldalunk, ahol minden hörcsögökkel kapcsolatos információ részletesen ki van fejtve, és rendszeresen frissítésre kerül: horcsoginfo.hu
A Hörcsögmentés Facebook oldala, ahol szívesen válaszolunk üzenetben bármely jellegű kérdésre: facebook.com/horcsogmentes
Facebook csoportunk, ami egy szuper kis közösség, és ahol sok más taggal együtt szívesen segítünk bármiben az újdonsült vagy leendő hörcsöggazdiknak: facebook.com/groups/horcsogimadok 

Miért nem elég bemenni egy kereskedésbe és ott megvásárolni az állatot és az eladók által ajánlott felszereléseket?

Ahogy az előző kérdésed alatt említettem, az eladók – tisztelet a kivételnek – nem értenek az állatokhoz, a dolguk az, hogy eladják a felszereléseket és az állatokat, minél többet. Nem fontos a jólétük. Ugyanígy a gyártók többsége sem törődik azzal, hogy az általuk gyártott termékek megfelelőek-e. Sajnos ehhez az itthoni törvény is asszisztál: rengeteg olyan felszerelés és ketrec van, melyek gyártása, illetve árusítása legális, azonban állatot benne tartani illegális.
Kereskedésben vásárolva tehát igen nagy esélyünk van rá, hogy félretájékoztatnak bennünket, ránk sóznak mindenféle hasztalan vagy egyenesen veszélyes vackot. Amennyiben pedig jól informáltan indulunk vásárolni, sajnos esélyes, hogy szinte semmit nem találunk, amit a bevásárlólistánkra felírtunk, különösen a vidéki, illetve a kisebb kereskedésekben nem. Érdemes inkább online vásárolni – sokkal nagyobb a választék, minőségi és megfelelő dolgok kaphatók, olcsóbban.
Magát a hörcsögöt pedig azért nem javasolt kereskedésből vásárolni, mert az ott kapható állatok mindegyike, kivétel nélkül, nagyobb szaporítótelepekről, magán szaporítóktól vagy saját szaporításból származik. Ezeken a helyeken nem valódi tenyésztés folyik, csupán két ellentétes nemű állatot véletlenszerűen összetesznek és a továbbiakat a sorsra bízzák, nem törődve azzal, mi lesz a végeredmény, milyen utódok jönnek a világra. Nem ismerik a genetikát, a pároztatott állatok felmenőit, nem tudják róluk, betegek-e, vannak-e örökletesen átadható betegségeik. Nem zavarja őket, ha testvérpár vagy más rokonságban álló egyedek szaporodnak tovább, azaz beltenyésztés történik, pedig a beltenyésztett állatok nagy eséllyel szenvednek idegrendszeri zavarokban, testileg és lelkileg is gyengébbek, hajlamosabbak a betegségekre, életük általában rövidebb.
A legtöbb kereskedésben helyspórolás és utódutánpótlás végett az azonos fajokat (rosszabb esetben akár más-más fajokat is) együtt tartják, általában borzasztó körülmények között, apró terráriumokban, mindenféle (megfelelő) felszerelés nélkül, roppant egészségtelen étrenden, sok esetben koszban, mocsokban. Mindez gyakran okoz egészségügyi problémákat, illetve a hörcsögök együtt tartása állandó stresszt, verekedést. Rendkívül sok a kereskedéses sérült állat. Ha nőstény mellett döntünk, igen nagy az esélye annak, hogy vemhesen visszük haza, és hamarosan egy helyett akár 10 vagy több állatunk lesz hirtelen. A hörcsögök 4 hetes koruktól ivarosodnak, így akár már egy 5 hetes apróságot is hazavihetünk vemhesen. Persze ekkor még túl fiatal az anyasághoz, így megnövekszik az esélye annak, hogy a kicsiket kidobja a fészekből, nem neveli fel, betegek lesznek vagy a kicsik és az anya belehal a szülésbe. Ugyanez történik, ha idős állatot veszünk vemhesen. Ha mégis minden jól megy, akkor viszont lesz 4-12 újabb hörcsögünk, amik persze szinte biztos, hogy beltenyésztettek, és amiknek 4 hét leforgása alatt (jó) gazdit kell találunk vagy külön-külön helyet, máskülönben még tovább szaporodnak, vagy ha egyneműek is, akkor akár végzetesen is összeverekedhetnek.

A kereskedésekben vásárolt állatok nagy része ráadásul rendkívül félénk vagy agresszív - nem csoda, hiszen az eladók sosem foglalkoznak velük, nem szoktatják őket kézhez, a legtöbb állat soha életében nem járt még a ketrecen kívül. Szintén rossz szocializációhoz vezet, hogy gyakran az utódokat túl korán (akár 2-3 hetesen) leválasztják, eladják.
Sajnos az is elég gyakori, hogy egy kereskedésben az eladó még a hörcsög faját is helytelenül mondja, nemhogy a nemét vagy más információt.
Szeretném megjegyezni még azt is, hogy kereskedésből vásárolni nem mentés. Sokan azt gondolják, hogy egy kereskedésből, – azaz rossz körülmények közül – elhozni egy állatot az mentés. Nem így van! Ugyanis ha megvásároljuk az állatot a kereskedésben, az eladónak pénzt adunk érte, ezáltal támogatjuk és hozzájárulunk ahhoz, amit tesz - a rossz tartáshoz, szaporításhoz, állatkínzáshoz. Az eladó számára, ha elad egy állatot, az biztatást jelent, hogy van kereslet, tehát még több állatot hozhat. Ha tehát mi "megmentünk" egy állatot a kereskedésből, azzal egyúttal minimum egy újabbnak, de valószínűleg még többnek is, csak szenvedést okozunk, hiszen a "mentett" helyére mindig új(ak) kerül(nek). Akkor se hozzuk el, ha beteg vagy ha extrém rossz körülmények között él! Sajnos szívszorító látvány és rendkívül rossz érzés otthagyni, de a nagyobb jó érdekében muszáj megtenni. Az egyetlen út, amivel visszaszoríthatjuk a kereskedéseket, ha nem vásárolunk náluk!

Honnan érdemes hörcsögöt beszerezni?

Ha felelősségteljesen szeretnénk vásárolni, azaz nem szeretnénk a kereskedéseket támogatni, két lehetőségünk van:

1. Mentés: Nálunk, a Hörcsögmentésnél, rengeteg hörcsög vár szerető gazdára. Biztos lehetsz benne, hogy nem verünk át, tájékoztatunk az állat pontos egészségügyi állapotáról, elmondunk mindent róla, segítünk, amiben tudunk, a jövőben is számíthatsz ránk, bármi történjen, és hogy hiteles tanácsokat kaphatsz, illetve hogy valóban megmentesz egy életet. Sőt, mindjárt kettő életet is menthetsz! Az örökbefogadott állat helyére ugyanis egy újabb mentettke érkezhet.

2. Tenyésztő: Egy valódi tenyésztő esetében biztos lehetsz benne, hogy a vásárolt állat fiatal és egészséges, nem ver át, helytálló tanácsokat ad, megfelelően tájékoztat a tartásról.
Nagyon fontos azonban, hogy ne keverjük össze a szaporítót a tenyésztővel – sok szaporító tenyésztőnek vallja magát!

Egy jó tenyésztő ismérvei:
- Megfelelő ismeretekkel rendelkezik az adott állatról és mindenről kellően informál a vásárlás előtt.
- Az összes állata megtekinthető, hörcsögök esetében külön-külön, megfelelő, nagy, felszerelt helyen élnek.
- A párok sem élnek együtt, kizárólag a párzás idejére (ami maximum pár perc) találkoznak.
- A kicsiket nem adja oda idő előtt (hörcsögök esetében legelőbb 25, legkésőbb 30 naposan választja el őket az anyától, illetve nemenként legkésőbb 45 napos korukig maradhatnak együtt, amennyiben nincs verekedés).
- Csakis leellenőrzött helyre ad el állatot.
- Hörcsögök esetében (kivéve a campbell törpehörcsög) nem ad több állatot egy helyre, hisz magányosan élő fajról van szó.
- Ad származási lapot, amin láthatod a hörcsögöd pontos adatait és felmenőit.
- Nem tenyészt túl fiatal vagy idős állatokkal, két alom között hagy elég időt pihenni az anyának, valamint egy nőstény nem szül élete során 3-4 alkalomnál többször.
- Nem apróhirdetéses oldalakon hirdet, van saját weboldala, Facebook oldala.
- Szívből tenyészt, mert szereti az állatokat, nem a haszon hajtja.

Jelenleg 3 tenyésztő van hazánkban, itt informálódhatsz róluk.
Mi is, ahogy a tenyésztők is, segítünk a hörcsög eljuttatásában, így nem baj, ha messze laksz tőlünk.

Milyen hibákat szoktak a leggyakrabban elkövezni a kezdő gazdik? Hogyan védhetőek ezek ki?

A leggyakoribb, legnagyobb hiba, hogy az emberek nem vagy nem megfelelő helyen tájékozódnak a hörcsögök igényeiről, mielőtt magukhoz veszik. Ebből következik, hogy nem megfelelő körülmények között tartják őket, ebből születnek viselkedésbeli problémák, esetleg többet visznek haza, verekednek, vemhesen veszik, stb. Minden hiba kiküszöbölhető lenne megfelelő tájékozódással.

Karácsonyra vagy más ünnepekre még mindig sokan szeretnek élő állatot ajándékozni. Mi a véleményed erről?

Az állatokat nem kezelhetjük ajándéktárgyként, nem egy bögréről vagy egy tábla csokiról van szó. Élőlényekről, érző lényekről beszélünk, kik hosszú évekre felelősséget jelentenek. Mindig összerezzenek, amikor valaki felkeres bennünket, és azzal kezdi a mondandóját, hogy karácsonyra (szülinapra, húsvétra, akármire...) szeretne valakinek egy hörcsögöt. Nem az a baj ezzel, hogy ünnephez kötik a kisállat beszerzésének időpontját, hanem az, hogy sokan hirtelen felindulásból, illetve egyeztetés nélkül teszik. Nincs azzal a világon semmi baj, ha egy család már régóta tervezi az adott állat beszerzését, alaposan utánajárt mindennek, tájékozódott, beszerezte a szükséges kellékeket, és ezután ünnephez kötötten megajándékozza saját magukat egy új kis családtaggal, de sajnos az ajándékállatokra nem ez a jellemző. Legtöbbször az ünnep előtt néhány nappal bevillan ez a remek ötlet, hogy milyen cuki lenne egy hörcsög a fa alatt, és hirtelen, kapkodva, semminek sem utánanézve, az ember megvesz mindent a sarki kereskedésben, beleértve az állatot is. Lemegy az ünnep, lassan rájönnek, hogy bizony a hörcsöggel felelősség és teendő is jár, vagy mégsem olyan, mint amilyennek elképzelték, a gyereket mégsem köti le, megunják, végül kirakják, mint egy rozoga asztalt a kuka mellé. Nem ritka az sem, hogy mindenféle egyeztetés nélkül egy ismerősnek, barátnak ajándékoznak állatot, aki egyáltalán nem volt felkészülve a fogadására, valójában nem is akarta. Borzasztó felelőtlen dolognak tartom az állatok ilyen módú ajándékozását. Sajnos biztos vagyok benne, hogy idén is számos ilyen eset lesz. A Hörcsögmentés már készül a karácsony utáni dömpingre. 

Mit tegyünk, ha minket leptek meg egy kisállattal a szeretteink?

Járjunk utána alaposan az állat igényeinek, fontoljuk meg, tudunk-e számára megfelelő körülményeket biztosítani, nem csupán az adott pillanatban, hanem évek múltán is. Ha biztosan igen a válasz, ha őszintén szeretnénk őt, felelősséget tudunk érte vállalni, akkor tartsuk meg és élvezzünk minden vele töltött pillanatot. Azonban ha nem vagyunk még készek az adott kisállat tartására, akkor még ha nehéz is, keressünk számára jobb helyet, nézzük az ő érdekeit, ne legyünk önzők! Elvégre egy életről beszélünk. Ha az állat kiegyensúlyozott, boldog életet élhet, mi is csak akkor lehetünk vele igazán boldogok.
Ha segítségre van szükséged akár a tartásával kapcsolatban, akár az új gazdi keresésében, vagy bármi másban, ha bizonytalan vagy, keresd fel nyugodtan a Hörcsögmentést, illetve csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

Függetlenül attól, hogy a meglepetésállatnak örültél vagy sem, meg tudod tartani vagy sem, mindenképpen beszélj az ajándékozó személlyel, mondd el neki, hogy miért nem szabad élő állatot ajándékozni, kérd meg, hogy többé ilyet ne tegyen!

A bejegyzés trackback címe:

https://hogyanszeressukjolazallatokat.blog.hu/api/trackback/id/tr715359968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása